Всеукраїнська акція 'Україна без Тимошенко і Януковича!'
19.07.2017
Про нас
Статутні документи
Регіональні відділення
Пряма мова
Аналітика
Приєднатися
Зворотній зв'язок


Контакти
Адреса:
Україна, м. Київ,
пр-т Героїв Сталінграда, 24
Поштова адреса:
Київ 01001, а/с 95

Тел:   044 228-80-80
Факс: 044 467-80-30
Електронна пошта:
party@cdcpakistan.org


Прес-служба:

Телефон:
+38 044 464-05-78
Електронна пошта:
 press@cdcpakistan.org
 

Вхід на сайт:

Аналітична записка до проекту Закону України про внесення змін

до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України

(реєстраційний номер 4741, прийнятий за основу 01.07.2017)

1.Щодо порядку формування списків виборців на виборчих дільницях.

Не узгоджено термінологію щодо списків виборців (попередній список виборців, уточнений список виборців, внесення змін до уточненого списку виборців), тоді як виборчий бюлетень видається за списком виборців, форма якого затверджена ЦВК України. Незрозуміло за яким списком виборців буде видаватися бюлетень. Попередні списки виборців надаються виборчим комісіям за тридцять днів, а так звані уточнені виготовляються та видаються за три дні. У зв’язку з цим неможливо здійснити перевірку на правомірність включення або не включення виборців до виборчих списків та здійснити перевірку на однократність включення виборця на одній виборчій дільниці. Отже зберігається можливість застосування технологій «мертвих душ» та замовлення виготовлення значно більшої кількості виборчих бюлетенів ніж реально потрібно.

Законопроект погіршує порядок внесення змін до списків виборців наступним чином. Замість внесення змін до бази даних Державного реєстру виборців двома уповноваженими особами, за законопроектом зазначене буде здійснювати одна особа. Внесення змін до списку виборців на виборчій дільниці за чинною редакцією закону здійснюють дві особи (голова чи заступник голови та секретар ДВК), то запропонований законопроект передбачає внесення таких змін однією особою (головою, заступником голови чи секретарем ДВК).

Законопроект передбачає внесення змін до попереднього списку виборців, уточненого списку виборців за рішенням суду, ОВК або подання органів ведення Державного реєстру виборців. Такі зміни можуть вноситися навіть за годину до закінчення голосування на виборчій дільниці.

Кандидати в Президенти України отримують електронну базу Державного реєстру виборців наче б то для контролю за процесом складання списків виборців. Натомість не передбачено видачі їм в електронній формі попередніх списків виборців, уточнених списків виборців, подання про внесення змін до списку виборців органами ведення Державного реєстру виборців, тощо. Кандидати в Президенти також не отримують права поточного контролю за електронною базою даних Державного реєстру виборців.

Таким чином, фактично основним джерелом внесення змін, в тому числі в день голосування, будуть органи ведення Державного реєстру виборців, які згідно чинного законодавства фактично залишаються поза контролем суб’єктів виборчого процесу та громадськості. Зазначене, фактично, може бути використано як удосконалена «технологія відкріпних посвідчень», адже за годину до закінчення голосування на виборчу дільницю надходить подання органу ведення Державного реєстру виборців щодо уточнення списків виборців на сто чоловік, в цей же час до дільниці під’їжджає автобус з відповідними громадянами і ДВК зобов’язана надати їм можливість проголосувати. Організувати перевірку достовірності та однократності включення таких виборців під час роботи ДВК, оскарження таких дій в судовому порядку згідно пропонованого законопроекту неможливо.

2.Щодо процедури судового оскарження


Законопроект містить численні суттєві обмеження права на судовий захист суб’єктів виборчого процесу та звужує можливості щодо оскарження рішень (дій, бездіяльності) до виборчих комісій вищого рівня, зокрема:

Не передбачає можливості оскаржувати в суді рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії в день голосування;

Фактично унеможливлює оскарження порушень, що були допущені під час голосування внаслідок того, що ці скарги мають бути розглянуті до закінчення голосування (ч.4 ст. 96, ч. 11 ст. 172 КАС України);

Допускає можливість суду уникнути розгляд судового спору по суті, адже згідно законопроекту у випадку, якщо суд не вирішив питання щодо порушень, які мали місце до дня голосування за дві години до початку голосування, така скарга залишається без розгляду (ч. 11 ст. 172 законопроекту щодо КАС України);

ЦВК не розглядає скарги щодо рішень (дій, бездіяльності) виборчих комісій з більшості питань щодо виборчого процесу (ч. 7 ст. 84), наявність таких скарг не є перешкодою для встановлення результатів виборів;

Не допускає оскарження в суді правомірність внесення до протоколів дільничних та окружних виборчих комісій відповідних відомостей щодо встановлення результатів голосування;

Не передбачає застосування заходів забезпечення позову.

3.Щодо гарантій діяльності кандидатів в Президенти України.


У Законопроекті не враховано недоліки чинного закону щодо гарантій діяльності кандидатів в Президенти України. Зокрема, кількість довірених осіб кандидата в Президенти України на територіальному виборчому окрузі складає одну особу, що не відповідає необхідному мінімуму для забезпечення гарантій діяльності кандидата в Президенти України на відповідному виборчому окрузі. Для прикладу, у чинній редакції закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачається наявність не більше двох уповноважених осіб політичної партії (блоку) - суб’єкту виборчого процесу на відповідному територіальному виборчому окрузі, до того ж, так би мовити, «додатковою гарантією» виступають власне кандидати в народні депутати України від відповідної партії, що мають досить широкі повноваження щодо участі в виборчому процесі.

Спрощено процедуру прийняття рішення комісії щодо права присутності спостерігачів на виборчій дільниці. У законопроекті рішення щодо позбавлення права офіційного спостерігача бути присутнім на виборчій дільниці приймається більшістю від кількості присутніх на засіданні членів комісії, тоді як чинна редакція закону передбачає прийняття такого рішення двома третинами від складу комісії. До того ж у законопроекті вилучено таку підставу визнання виборів на виборчій дільниці недійсними як неправомірне недопущення до участі в роботі комісії офіційних спостерігачів, довірених осіб кандидатів в Президенти України.

4.Щодо порядку формування виборчих комісій


Законопроект (ч. 6 ст.23, ч.10 ст.24) надає можливість приймати участь у роботі окружних, дільничних виборчих комісій лише громадянам, які проживають у межах відповідного територіального виборчого округу. Така умова не відповідає вимозі рівності громадян незалежно від місця їх проживання та переслідує недемократичні цілі. Адже, фактично, унеможливлює ефективне здійснення кандидатом в Президенти України своїх прав щодо внесення подань до складу відповідних виборчих комісій та може сприяти фальсифікації волевиявлення громадян не певних територіях України.

Зазначене надає можливість здійснювати «адміністративний тиск» на членів виборчих комісій за місцем проживання, роботи, тощо, які в судах не можливо довести.


Прес-служба , 18.07.09
778


Коментарі

Стрічка новин
Архів
« Липень 2010 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
© 2017 партія
"Народна влада"
• Головна  • Події  • Дайджест  • Фото  • Аудіо/Відео  • Блоги 
       Дизайн: