Всеукраїнська акція 'Україна без Тимошенко і Януковича!'
25.09.2017
Про нас
Статутні документи
Регіональні відділення
Пряма мова
Аналітика
Приєднатися
Зворотній зв'язок


Контакти
Адреса:
Україна, м. Київ,
пр-т Героїв Сталінграда, 24
Поштова адреса:
Київ 01001, а/с 95

Тел:   044 228-80-80
Факс: 044 467-80-30
Електронна пошта:
party@cdcpakistan.org


Прес-служба:

Телефон:
+38 044 464-05-78
Електронна пошта:
 press@cdcpakistan.org
 

Вхід на сайт:

Йосип Вінський: Змінити ситуацію в місцевій владі можуть лише нові люди

- Йосипе Вікентійовичу, 31 жовтня пройдуть вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Чого очікує партія «Народна влада» від цих виборів, яке її ставлення до нинішньої влади на місцях?

- Партія «Народна влада» братиме участь у місцевих виборах. Ми чітко визначились: у своєму ставленні до чинної місцевої влади ми виходимо виключно з оцінки її ефективності. А її ефективність, на жаль, незадовільна. Тому в 99% випадків ми не будемо підтримувати чинних голів міст та депутатів районних, міських, обласних рад, незалежно від того, чи будуть вони йти у списках, чи на мажоритарних округах. Сьогодні партія «Народна влада» не представлена в місцевій владі, а тому не відповідає за недоліки в її роботі. Але ми хочемо, аби наступна місцева влада була значно ефективнішою й ближчою до людей.

- Що для цього потрібно?

- Якщо ми хочемо кращої роботи місцевої влади, маємо творити реальну конкуренцію, маємо відверто обговорювати недоліки та роботу керівних кадрів. Маємо забезпечити жорсткий механізм контролю громади за роботою місцевих депутатів та голів міст, селищ і сіл. Власне кажучи, вибори й проводяться з певною періодичністю, аби громада, виборці мали реальну можливість дати оцінку місцевій владі й, при потребі, змінити її. Якщо виборців влаштовує робота діючої влади, то вони, безумовно, мають підтримати її. Якщо ж виборці не задоволені нею, то на виборах вони мають голосувати за виборчі списки нових партій та їх кандидатів. Тільки при такому підході ми зможемо через певний час змусити владу поважати свого виборця та виконувати свої передвиборчі обіцянки.

- Скільки чиновників на місцях можуть похвалитися тим, що вони виконали свої передвиборчі програми?

- Ви знаєте, якраз зовсім недавно ми зробили аналіз стану виконання передвиборчих обіцянок в містах і районах України. На жаль, переважна більшість з них не виконана. Це відбувається з двох причин. Більшість народних обранців і на думці не мали їх виконувати, вони йшли у владу вирішувати власні бізнесові питання. Інша причина – багато депутатів, намагаючись отримати голоси виборців, обіцяли те, що є за межею можливостей місцевої влади. Ми проводили збори жителів міст у різних регіонах, на які запрошували мерів, депутатів місцевих рад, щоб вони відзвітували перед громадою за свою роботу протягом останніх років. У відповідь – мовчанка й ігнорування. Рідко який представник чинної влади прийшов на зустріч з громадою.

- Невже їм так лячно подивитися в очі своїм виборцям?

- Виходить, так. Адже у місцевих органах влади зараз є чимало представників старих партій, які заплямували себе земельними аферами, розкраданням комунального майна, установленням недолугих тарифів в системі ЖКГ тощо. Очевидно, їм не з руки звітувати за свою роботу, показати, що реально зроблено для громади і, може, навіть вибачитись за допущені провали в роботі. Набагато легше знову спробувати купити виборців райдужними обіцянками або й буквально - матеріальним заохоченням.

- Які першочергові завдання ставить перед собою партія «Народна влада», висуваючи своїх кандидатів на вибори?

- Найближчим часом будемо вирішувати два ключових питання. Перше. Ми хочемо радикально оновити склад місцевих рад, а тому будемо висувати кандидатами в депутати не тільки наших партійців, але й позапартійних, за умови, що вони поділяють ідеологію євросоціалізму. А тому ми запрошуємо до співпраці з нашими місцевими осередками небайдужих людей, лідерів, тих, хто має конкретні плани, спрямовані на покращення життя місцевої громади. Партія «Народна влада» має на меті представити виборцю «народні списки».

Друге завдання - стратегічне. Ми хочемо значно посилити повноваження та можливості для роботи місцевої влади. Партія «Народна влада» вважає ключовим політичним питанням розширення фінансових, матеріальних, організаційних повноважень органів місцевого самоврядування. Місцева влада повинна мати можливості й повноваження, передбачені «Європейською хартією місцевого самоврядування», яка ратифікована Україною ще у 1997 році. В Україні мають бути повністю виконані вимоги, прописані в цьому документі. Для цього має бути змінений, розширений та наповнений конкретним змістом розділ ХІ Конституції України «Місцеве самоврядування». Базовим рівнем має стати місто та сільський район. Ми мусимо реалізувати в місцевому самоврядування два базових принципи: «одна громада – один представницький орган» і «місцеву владу – під контроль місцевої громади». Тому вся влада на місцях має перейти до обраного громадою голови, ради та призначеного радою за поданням голови виконавчого комітету. Натомість обласні, міські і районні державні адміністрації мають бути ліквідовані. З двовладдям на місцях слід покінчити негайно. Місцеву владу слід поставити під жорсткий контроль людей. Тому мають діяти чіткі норми Закону про місцевий референдум, які дадуть можливість громаді контролювати місцеву владу і відправляти у відставку голову, раду, виконком, якщо вони погано працюють!

- Що потрібно, аби реалізувати поставлені завдання?

- Пропоновані нами зміни можливі лише при суттєвому оновленні районних, міських, обласних рад, а в недалекій перспективі – й Верховної Ради України. Тому сьогодні так важливо обирати до їхнього складу відповідальних та принципових людей, здатних сміливо стати на бік реформ. Місцеві ради, їхні депутати мають стати активними суб’єктами політичного процесу, провідниками інтересів місцевих громад. Змінити сьогоднішню ситуацію в місцевій владі можуть лише нові люди. Люди, не заплямовані зловживаннями, бездіяльністю, справжні патріоти України. Якщо виборці підтримають нас на місцевих виборах, ми доб’ємося, щоб місцева влада реально вирішувала проблеми людей, маючи на це повноваження й можливості. Партія «Народна влада» готова об’єднати всіх, хто прагне народовладдя та справедливості, хто має на меті створити європейську систему місцевого самоврядування в Україні.

- Чи вдасться в Україні провести чесні місцеві вибори?

- Якщо ми дійсно прагнемо, щоб наша держава стала членом Євросоюзу (а я за це), то маємо чітко зрозуміти: реальна свобода слова, реальна свобода виборів, реальна гендерна рівність, реальне місцеве самоврядування - це ті демократичні цінності, які мають бути в Україні. Якщо цього не доб’ємося, то шлях до Європи для нас буде закрито. Тому я розглядаю місцеві вибори як тест на демократію. Цей тест має пройти суспільство, але передусім - чинна влада.


Прес-служба , 14.09.10
145


Коментарі

Стрічка новин
Архів
« Вересень 2010 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
© 2017 партія
"Народна влада"
• Головна  • Події  • Дайджест  • Фото  • Аудіо/Відео  • Блоги 
       Дизайн: